L-varpu

L-varpu

L-malliset kulmapuikot ovat nykyisin yleisemmässä käytössä kuin entiset Y-malliset varvut. Näitä puikkoja valmistetaan erilaisista metallilangoista, kuten hitsauslangasta tai kuparilangoista. Näitä varpuja tehdään myös kiillotetuista ruostumattomista teräs- tai messinkitangoista. Varpujen rakennusaineella ei varsinaisesti ole merkitystä varpujen toimintaan, sillä varvut ovat vain mekaanisia osoittimia lihasten aiheuttamalle varpuilmiölle. Kuitenkin yksilölliset mieltymykset voivat olla hyvin tärkeitä varvun raaka-aineen ja varvun mitoituksen kannalta. Usein L-varvun pystysuora osuus on varustettu löysällä putkimaisella kahvalla sivuttaisliikkeen herkistämiseksi. Joskus joku maasäteilyjen tutkija on jopa päätynyt pitkien kokeilujen jälkeen ainoina oikeina pitämistään pelkästä puusta tehtyihin, kädensijoistaan laakeroituihin L-varpuihin.

L-varpuja pidetään käsissä kuten pistooleja. Puikkojen vaakasuora osa ei saa koskettaa etusormia ja puikkoja ei saa puristaa. Puikkojen vaakasuoraa osaa pyritään pitämään niin pystyssä, että ne melkein kallistuvat itsestään jommallekummalle puolelle. Tällöin ne pienestäkin ranteen tai käsivarren kiertoliikkeestä kääntyvät osoittamaan sivulle.

L-mallisten puikkojen vaakasuoran osan pituus vaihtelee käyttäjän mieltymyksestä ja tarpeesta riippuen kymmenestä senttimetristä metriin. Yleisimmin L-varpua pidetään molemmissa käsissä samanaikaisesti, mutta jotkut käyttävät vain yhtä varpua. L-varvun vaakasuorat osat kääntyvät mitattavassa kohteessa joko sisäänpäin tai ulospäin, riippuen opetellusta varpureaktiosta tai mitattavan kohteen erityispiirteestä. Esimerkiksi ylitettäessä maasäteilylinja, varvut kääntyvät sisäänpäin, mutta ylitettäessä täsmälleen maasäteilylinjojen risteyskohta, varvut kääntyvät ulospäin. Sen alueen halkaisija, missä varvut kääntyvät ulospäin, on vain noin kaksikymmentä senttimetriä, joten kädet eivät saa olla tämän varpureaktion kohdalla tätä kahtakymmentä senttimetriä etäämmällä toisistaan. Varvun käyttäjät voivat lisäksi soveltaa yksilöllisesti erilaisia omia, varsin erikoisiakin mittaustekniikoita.

 

 

L-malliset kulmapuikot ja kulmapuikot kääntyneenä ulospäin. Kuvat Dan Mattsonin kirjasta Jordstrålning.