Muut eksoottiset maasäteilyn mittausvälineet

Muut eksoottiset maasäteilyn mittausvälineet

Eri puolilla maapalloa on kehitetty erilaisiin varpuilmiöihin reagoivia moninaisia varpuja, joita niiden käyttäjät pitävät käyttötarkoituksiinsa parhaiten sopivina. Joistain sivullisista ne eivät taas vaikuta olleenkaan vakuuttavilta. Näistä varvuista on ohessa kuvattu muutamia.

Lercher-antenni

Lercher-antenni on jäykästä, ohuesta metallitangosta tehty Y-varpu, jonka eteenpäin osoittavassa silmukassa on johtava luisti, jolla oikosuljetaan sähköisesti silmukkaa. Silmukan pituussuunnassa on luistin asemaa osoittava asteikko. Tämän varvun käyttäjät uskovat, että varpu reagoi tietyllä silmukan koolla, siis tietyllä silmukan resonanssilla, vain tiettyihin asioihin. Luistin asteikosta on olemassa luettelo, josta selviää, mihin kohtaan luisti on siirrettävä, kun halutaan mitata tiettyjä asioita. Näitä varpuja käytetään lähinnä Keski-Euroopassa.

Painolla varustettu kierrejousi

Tämä varpu koostuu peukalon ja etusormen välissä pidettävästä kädensijasta, pätkästä kierrejousta ja jousen alapäässä olevasta painosta. Varpu heiluu edestakaisin mekaanisen resonanssin määräämällä taajuudella pystysuunnassa. Tämän varvun avulla ei saada selville muuta kuin mitattavan asian olemassaolo ja sen voimakkuus.

Jännitettyjen käsivarsien etäisyyttä mittaava laite

Tämä mittalaite on U-muotoinen taivutettu jäykähkö teräslanka, jonka päissä on kädensijat. Kädensijojen etäisyys toisistaan on luettavissa kädensijojen välissä olevasta mitta-asteikosta. Kädensijoja jännitetään lähemmäksi toisiaan tietyllä voimalla ja pyritään pitämään ne jatkuvasti samalla etäisyydellä. Kun nyt kuljetaan tutkittavassa paikassa, niin kädet pyrkivät väkisin tiettyjen maasäteilylinjojen kohdalla loittonemaan tai lähestymään toisiaan. Tämä liike on nähtävissä mitta-asteikolta.

Käsien välissä pyörivät varvut

Tämä varputyyppi on sovellutus Y-varvusta. Varpu muodostaa täyden pyöreän silmukan ja sitä pidetään kädessä kuin Y-varpua. Kädensijat on jollain tavalla laakeroidut. Käveltäessä kahden maasäteilylinjan yli, varpu on pyörinyt käsien välissä yhden täyden kierroksen. Sama ilmiö toisin saadaan näkyviin hankalasti myös tavallisella Y-varvulla.