* MAASÄTEILYN  VAIKUTUKSIA *

 

Maasäteilykirjallisuudessa on pitkiä luetteloita maasäteilyn vaikutuksista eläimiin ja kasveihin. Myös ihmisten kärsimistä oireista eri säteilylinjoissa on julkaistu kirjakaupalla tapauksia. Alla on esitetty viitteenomaisesti muutamia esimerkkejä maasäteilyn vaikutuksista erilaisissa tapauksissa.

Kasvit

Kasvit voidaan jakaa karkeasti maasäteilyä suosiviin, karttaviin ja neutraalisti säteilyyn suhtautuviin lajeihin. Tunnetuimpia maasäteilykentissä viihtyviä puita ovat eri pajulajit ja pihlaja. Yleensä havupuut pitävät jonkin verran maasäteilystä, mutta voimakkaat kentät saattavat olla niillekin vahingollisia. Monet yrttikasvit, kuten persilja ja piparminttu, pitävät maasäteilystä. Myös suurin osa sienistä viihtyy säteilykentissä.

Huonekasveista erityisesti Yucca-palmu vaatii viihtyäkseen voimakkaan maasäteilykentän. Toisaalta jotkut huonekasvit kuolevat parissa kuukaudessa, jos ne on sijoitettu säteilyllisesti väärään paikkaan. Eräs sitruunapuun taimi ei kasvanut viidessä vuodessa ikkunalaudalla kuin kymmenen senttimetriä, mutta kun se siirrettiin metrin verran sivummalle, se alkoi huimasti kasvaa. Omenapuut eivät siedä maasäteilyä lainkaan ja muidenkin hedelmäpuiden kanssa kannattaa olla varovainen.

Eläimet

Maasäteilystä pitäviä eläimiä ei ole kovin montaa lajia. Näihin kuuluvat mm. kissat, siilit, käärmeet, muurahaiset, mehiläiset ja muut pistiäiset sekä hyttyset. Melkein kaikki muut eläimet pyrkivät karttamaan maasäteilykenttiä. Jos Keski-Euroopassa kattohaikara sattuu tekemään pesänsä jonkin talon savupiipun päälle, niin sanotaan siinä talossa olevan onnellista asua. Ehkä tämä johtuu osin siitä, että kattohaikara valitsee sellaisen pesimispaikan, jonka läheisyydessä on mahdollisimman vähän haitallista maasäteilyä.

Ihmisen kannalta tärkeimpiä maasäteilyä karttavia eläimiä ovat kissaa lukuun ottamatta kaikki muut kotieläimet. Näiden hyvinvoinnista ja terveydestä kannatta pitää huolta ja valita eläinten pitopaikat siten, että eläimet eivät joutuisi kärsimään turhan takia haitallisista säteilyistä.

Ihmiset

Ihmiset viettävät noin kolmasosan elämästään nukkuen. Siksi vuoteen sijoituspaikalla on suuri merkitys ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Nykyihminen työskentelee myös yhä useammin toimistotöissä ja hän istuu samassa paikassa päivittäin useita tunteja. Jos ihminen altistuu jatkuvasti ilman toipumistaukoja voimakkaille ja haitallisille maasäteilykentille, niin hänen terveytensä alkaa vähitellen rapistua. Yleensä myös vastustuskyky huononee erilaisille sairauksille ja taudeille. Seurauksena on monenlaisia oireita ja vaivoja, joihin lääkityksellä ei tunnu olevan suurtakaan vaikutusta. Vuoteen paikan ja työpöydän siirtämisellä on maasäteilyvaivoista kärsineelle ihmeellisen parantava vaikutus.

Jos säteilyaltistus on kestänyt kauan ja siitä kärsineelle ihmiselle on jo ehtinyt tulla kroonisia sairauksia, niin nämä sairaudet eivät ehkä enää täysin parane. Kuitenkin vuoteen siirto säteilemättömään paikkaan parantaa kärsineen elämän laatua. Pahimpia sairauksia ovat loppuvaiheessa nopeasti pahenevat syövät ja vaikeat infarktitapaukset, joihin ei löydy enää tehoavaa hoitoa.

 

 

Maasäteilyn mittaaminen      Sivun alkuun      Tutkimuksen perusongelmia

[Esittely] [Tapahtumia] [Yleistä] [Ilmeneminen] [Maasäteilylajeja] [Varvun käyttö] [Mittausvälineitä] [Mittaaminen] [Vaikutuksia] [Ongelmia] [Tietojen etsiminen]
 [Linkkejä] [Kirjallisuutta] [Yhteystiedot]