kotitalouden tarvekaluista rautakankeen

Arkiset välineet apuna

Hyviä pajupensaita ei kasva joka paikassa. Heilurinkin tekeminenkin voi olla hankalaa. Useimmiten kuitenkin on tarjolla hieman pienempiä ja kookkaampiakin varpuiluun sopivia välineitä.

Lapio ja rautakanki

Suomessa moni on kuullut kaivonkatsojista, jotka ovat käyttäneet kaivon paikan etsimiseen maan kaivamiseen tarkoitettuja työkaluja, kuten lapioita ja rautakankia. Näitä pidetään kädellä ylhäällä olkapään tasolla tasapainossa ja kävellään etsittävällä alueella. Siinä kohdassa, missä rautakanki tai lapio tuntuu väkisin kääntyvän alas, on vesisuoni. Tämäkin ilmiö perustuu tiedostamattomaan lihasten toimintaan. Kuitenkin kaivonkatsojasta tuntuu siltä, että lapio tai rautakanki taipuu itsestään ja jopa väkisin maata kohti.

Tällaisen kaivonpaikan katsomisen etuna on yhdistetty etsimistyökalu ja kaivamisväline. Kaivon paikan etsimistavalla ei ole merkitystä. Tärkeintä on lopputuloksen hyvyys ja laatu.

Silmälasit

Joskus saattaa tulla tarvetta varvun käyttämiseen, eikä varpua ole sillä hetkellä saatavissa mistään. Jos kuitenkin itsellä on silmälasit, niin ei hätää. Silmälaseista otetaan viereisen kuvan mukainen kevyt ote. Liikuttaessa maasäteilyilmiön kohdalle silmälasit kääntyvät joko oikealle tai vasemmalle. Myös erilaisissa kyselytekniikoissa silmälasit toimivat kuten muutkin varvut. Asiaa parantaa silmälasien ohut sanka, joka helpottaa lasien kiertymistä.
 
Kyseessä on L-varvun käyttötapa, mutta L-varpua pidetään ylösalaisessa asennossa. Silmälasien käytössä varpuna on sekin etu, että näin voi toimia sivullisilta huomaamatta. Yleisillä paikoilla vältytään näin aiheuttamasta kiusallista huomiota.